0

Hoeveel vermogen is er nodig bij toepassing van elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming bestaat uit een geïsoleerde en afgeschermde warmte afgevende kabel, welke kan worden verwerkt in de vloer of tegellijm. Dit type verwarming is enkel geschikt voor toepassing in vaste vloeren, zoals een tegelvloer of gietvloer. Doordat deze oplossing absoluut waterdicht is, wordt de elektrische vloerverwarming vaak toegepast in badkamers. 

Elektrische vloerverwarming wordt standaard op 2 manieren geleverd:

  • Als losse kabel op een spoel: Hierbij bepaalt u zelf het gewenste vermogen per m2 door de kabels dichter bij elkaar of verder uit elkaar te leggen.
  • Voor gemonteerd op een mat: Hierbij is de kabel reeds op de juiste afstand gemonteerd voor een vermogen van 150 watt per m2.

Bij het toepassen van elektrische vloerverwarming kunt u kiezen voor bijverwarming of hoofdverwarming. De juiste keuze voor een losse kabel of mat is afhankelijk van uw wensen.

 

Elektrische vloerverwarming als bijverwarming

 

In het geval van bijverwarming gaat het om het verhogen van comfort en dit kan op twee manieren worden gerealiseerd:

  • Toepassing van een mat op een gedeelte van de vloer, bijvoorbeeld direct voor de wastafel.
  • Toepassing van een kabel, waarbij de afstand tussen de kabels groter wordt gemaakt. 

In beide gevallen zal de elektrische vloerverwarming een gedeelte van de verwarming op zich nemen en vooral een aangename warme vloer opleveren.  

 

Elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming

 

Wanneer u elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken, dient u afhankelijk van het type woning, de isolatiegraad en de ruimte, een minimale hoeveelheid vermogen te installeren. Door onderstaande stappen te volgen kan het benodigd vermogen om te installeren worden berekend.

 

1. Het type woning

Voor type woningen maken we een onderscheid naar:

  • Appartement of Rijtjeshuis
  • Hoek, Vrijstaand of 2-onder-1-kap woning

 

2. De staat van de isolatie

Naast het type woning is het van belang wat de staat van isolatie van uw woning is. Hoe beter de isolatie, hoe minder vermogen u nodig hebt om de woning te kunnen verwarmen met infrarood. Voor de mate van isolatie hebben we vier categorieën gedefinieerd:

Isolatie graadDefinitie/omschrijving
LaagVoornamelijk oudere woningen niet voorzien van een spouw of met enkel glas.
Standaard Woningen voorzien van spouwmuren en dubbel glas.
MediumNieuwbouwwoningen gebouwd na 2000 of woningen die achteraf zijn geïsoleerd. Voorbeelden zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR++ glas of kruipruimte isolatie
HoogNieuwbouwwoningen gebouwd volgens de EPC eis van 0,4 (die geldt vanaf 2015), of woningen die achteraf zijn geïsoleerd tot hetzelfde EPC.

 

Voor een appartement/rijtjeshuis gelden de volgende vermogens per m³ die u dient te installeren:

 

 Vermogens in watt per m³
Lage
isolatie
Standaard
isolatie
Medium
isolatie
Hoge
Isolatie
 Woonkamer
61
514234
 Kantoor
61514234
 Keuken
52443629
 Slaapkamer*
46413127
 Badkamer
67564638

 

 

Voor een hoek, vrijstaand of 2-onder-1-kap woning gelden de volgende vermogens per m³ die u dient te installeren:

 

 Vermogens in watt per m³
Lage
isolatie
Standaard
isolatie
Medium
isolatie
Hoge
Isolatie
 Woonkamer
65554638
 Kantoor
65554638
 Keuken
54474032
 Slaapkamer*
50443729
 Badkamer
72615142

 

Middels bovenstaande tabellen kunt u het benodigde vermogen per ruimte berekenen. Met dit vermogen kunt u vervolgens bepalen welke kabel of mat u dient te installeren. 

 

Voorbeeld berekening

 

Voor de badkamer van een appartement of rijtjeshuis voorzien van medium isolatie, dient u met een vermogen van 46 watt per m³ te rekenen.

De inhoud van de badkamer (in m³) berekent u door lengte x breedte x hoogte te nemen van de ruimte waarom het gaat. Uitgaande van een badkamer van 2 x 3 x 2,4 meter, is de totale inhoud 14,4 m³.

Het minimale vermogen dat geïnstalleerd moet worden is 14,4 m³ x 46 watt = 662 Watt. Bij het toepassen van elektrische vloerverwarming op mat (150 watt/m2), dient er in totaal minimaal 662/150 = 4,4 m² aan elektrische vloer gelegd te worden. Aangezien de totale oppervlakte van de Badkamer 6 m² is, zal het geen probleem zijn om het totaal aan benodigd oppervlak te kunnen installeren. Om een snelle opwarmtijd en gelijkmatige verwarming van de ruimte te garanderen, wordt het installeren van extra oppervlak boven het minimum aangeraden.

Het benodigd vermogen uitgerekend? Bekijk dan nu snel de beschikbare elektrische vloerverwarming

 

Enkele belangrijke zaken bij het berekenen van vermogen

 

1) Omwille van het comfort raden wij aan om waar mogelijk enige overcapaciteit te installeren en zoveel mogelijk oppervlak te verwarmen. Dit voorkomt koude zones in de vloer en verhoogt de snelheid van opwarmen, wat het comfort ten goede komt.

2) Voor vrijstaande huizen en/of met een slechte staat van isolatie kan het moeilijk zijn om met enkel elektrische vloerverwarming te voorzien in de volledige warmte behoefte. Het benodigde wattage in m³ is in die gevallen niet te realiseren met alleen vloerverwarming. Eventueel kunt u dit extra vermogen ook realiseren door het ophangen van 1 of meerdere infrarood panelen.

3) Bij grotere benodigde vermogens dient er rekening te worden gehouden met de maximale vermogen die kunnen worden aangesloten in de meterkast. Op een groep kan maximaal 3600 watt worden aangesloten en de meterkast heeft een maximale totale aansluitwaarde, meestal 1 x 25, 3 x 25 of 3 x 35 Ampere.

Disclaimer Drainhandel.nl : Bovenstaande gegevens gelden als indicatie voor het benodigde vermogen. Aan deze gegevens of berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.

Regel zelf

Bekijk bestellingen en facturen online

Bel ons

Bereikbaar op werkdagen:
8.30 tot 12.00 uur
13.00 - 16.30 uur

033 - 303 4331

Social media

Stuur ons een bericht via Facebook

9.1Review LogoWij scoren een 9.1 op Kiyoh

Drainhandel.nl

Neonweg 25
3812 RG Amersfoort Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »