Snelle levering
Ruime voorraad
Groot assortiment
Review Logo9.2 @ Kiyoh
0
0
Snelle levering
Ruime voorraad
Groot assortiment

Veel gestelde vragen over infrarood panelen

Niet iedereen is bekend met infrarood panelen. De veelgestelde vragen hebben wij daarom overzichtelijk op een rijtje gezet:

Werking van een infrarood paneel

 1. Wat is de werktemperatuur van een infrarood paneel?
 2. Wat is de opwarmtijd van een infrarood paneel?
 3. Wat is het stralingsbereik van een infrarood paneel?
 4. Heeft lange golf infrarood straling een negatieve invloed op de gezondheid?

 

Aansturen van een infrarood paneel

 1. Hoe wordt een infrarood paneel aangestuurd?
 2. Kan een infrarood paneel gedimd worden?
 3. Kan een infrarood paneel met het licht mee schakelen?
 4. Kan een infrarood paneel bedient worden met een bewegingssensor?

 

Installeren van een infrarood paneel

 1. Hoe werkt het ophangsysteem van een infrarood paneel?
 2. Mag een wandpaneel zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd?
 3. Hoe warm wordt een infrarood paneel aan de achterzijde?
 4. Wat is het verschil tussen plafond- en wandmontage?
 5. Hoe sluit ik een infrarood paneel aan?
 6. Hoe worden meerdere infrarood panelen op één thermostaat aangesloten?

 

Werking van een infrarood paneel

 1. Wat is de werktemperatuur van een infrarood paneel?

Afhankelijk van het type infrarood paneel voor de badkamer, heeft een paneel een werktemperatuur van 80-90°C of 110-130°C. Op deze temperatuur is de combinatie van koolstof kristallen en epoxy hars in staat om lange golf infrarood straling op te wekken.

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Wat is de opwarmtijd van een infrarood paneel?

De meeste infrarood panelen hebben een aluminium opbouw of een metalen cassette. Deze panelen hebben een opwarmtijd van circa 10 minuten. De infrarood spiegel/glazen panelen hebben een iets langere opwarmtijd van circa 15 minuten.

Zodra de werktemperatuur bereikt is zal het paneel de lange golf straling uitzenden. De ruimte zal niet direct warm zijn, maar de warmtestraling is al wel te ervaren als comfortabel.

Indien een paneel als hoofdverwarming wordt toegepast, dan heeft het paneel circa 30 tot 45 minuten nodig heeft om de ruimte temperatuur met 3 graden te verhogen. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat er voldoende vermogen in een ruimte geïnstalleerd is.

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Wat is het stralingsbereik van een infrarood paneel?

De lange golf infrarood straling van een paneel komt circa 3 meter ver, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en het vermogen van het paneel. De panelen hebben een stralingshoek van ongeveer 60 graden.

Als de panelen worden toegepast als hoofdverwarming, dan is het advies om deze aan het plafond te monteren voor een mooie gelijkmatige verwarming. 

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Heeft lange golf infrarood straling een negatieve invloed op de gezondheid?

Nee, lange golf infraroodstraling heeft geen nadelig effect op de gezondheid. De lange golf infrarood straling verwarmt oppervlakkig de objecten die het tegenkomt en heeft geen diepere werking op het lichaam en dringt niet door de huid. Dit is een specifieke eigenschap van de lange golf infrarood (IR-C) straling. Voor korte (IR-A) en midden (IR-B) golf infrarood straling geldt dat deze wel een indringend effect hebben.

Al onze panelen wekken enkel de volledig veilige IR-C straling op en kunnen dus door iedereen gebruikt worden. Bij het verwarmen met infrarood panelen ontstaat er geen luchtverplaatsing. Dit is zeer gunstig voor mensen met allergieën of astma, er wordt namelijk ook geen stof verplaatst.

Ter illustratie het volgende plaatje voor de werking van de verschillend type straling:

Afbeelding infrarood straling

Terug naar overzicht FAQ

 

Aansturen van een infrarood paneel

 1. Hoe wordt een infrarood paneel aangestuurd?

Een infrarood paneel heeft enkel een aan/uit functie. Het paneel geeft dus altijd 100% van zijn vermogen als de stroom ingeschakeld is. Het is mogelijk om een infraroodpaneel aan te sluiten op een (slimme) schakelaar, maar dan is er geen temperatuurmeting aanwezig. Dit wordt vaak toegepast in combinatie met de panelen als bijverwarming.

Onze elektrische thermostaten zijn in staat om het vermogen in of uit te schakelen naar het paneel, afhankelijk van de gemeten temperatuur in de ruimte. Daarmee zorgt de thermostaat er voor dat de juiste ruimtetemperatuur bereikt wordt. We hebben hierin een uitgebreid assortiment waarbij u kunt kiezen voor een inbouw of opbouw thermostaat met of zonder een wifi-functie.

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Kan een infrarood paneel gedimd worden?

Een infrarood paneel dimmen heeft een nadelig effect op de werking van het paneel. Het paneel heeft de volledige werktemperatuur nodig om lange golf infrarood straling op te wekken. Door de stroom naar het paneel te "dimmen", is het paneel niet in staat om de juiste werktemperatuur te behalen. Hierdoor zal het paneel de benodigde temperatuur niet behalen en weinig tot geen lange golf infrarood straling uitzenden. De combinatie van een infrarood paneel met een dimmer raden wij dan ook ten sterkste af.

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Kan een infrarood paneel met het licht mee schakelen?

Technisch gezien kan een paneel aangesloten worden op dezelfde schakelaar als de verlichting, echter is dit in de praktijk niet te adviseren. Een infraroodpaneel heeft 10 tot 15 minuten nodig om de juiste temperatuur te bereiken. Vanaf dat moment kan het paneel de ruimte gaan verwarmen. Het paneel kan niet direct warmte leveren wanneer het licht wordt aangezet. Het is daarom beter om het paneel middels een aparte schakelaar of (programmeerbare) thermostaat te regelen, zodat de ruimte op de juiste tijd op de gewenste temperatuur kan worden gebracht. 

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Kan een infrarood paneel bedient worden met een bewegingssensor?

Een infrarood paneel heeft enkel stroom nodig om aan te gaan, maar voor de gewenste werking adviseren wij niet om een paneel aan te sluiten op een bewegingssensor. Een infraroodpaneel heeft 10 tot 15 minuten nodig om de juiste temperatuur te bereiken. Het paneel kan niet direct warmte leveren wanneer het de bewegingssensor beweging detecteert. Het is daarom beter om het paneel middels een (programmeerbare) thermostaat te regelen, zodat de ruimte op de juiste tijd op de gewenste temperatuur kan worden gebracht. 

Terug naar overzicht FAQ

 

Installeren van een infrarood paneel

 1. Hoe werkt het ophangsysteem van een infrarood paneel?

Per merk hebben de infrarood panelen een ander ophangsysteem:

 1. Panelen van het merk VH
  Deze panelen zijn voorzien van 2 kokers aan de achterzijde, waarbij in iedere koker 2 gaten met een kruispatroon zijn aangebracht. In dat geval dient u 4 schroeven in de wand of het plafond te bevestigen, waarna u het paneel daar overheen plaatst. Door het paneel te laten zakken of schuiven zal de schroefkop door de sleuf schuiven zodat het paneel vast zit. 
 2. Panelen van het merk Ecosun
  Deze panelen worden geleverd met een H-beugel. Deze boort u vast op de wand of plafond, waarna u het paneel in deze beugel kunt hangen. 

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Mag een wandpaneel zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd?

Alle infrarood panelen die geschikt zijn voor wandmontage kunnen zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden. U kunt dan bijvoorbeeld een spiegel van 60 x 80 cm horizontaal monteren, zodat deze 80 cm breed en 60 cm hoog is.

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Hoe warm wordt een infrarood paneel aan de achterzijde?

De infrarood panelen zijn aan de achterkant voorzien van isolatiemateriaal. De warmtestraling wordt hierdoor vooral aan de voorzijde uitgezonden. De warmte concentreert zich dan ook vooral aan de voorzijde van het paneel. Aan de achterzijde zullen de panelen maximaal zo'n 40 - 45 graden worden. Door de lage temperatuur aan de achterzijde zijn infrarood panelen geschikt voor alle soorten wanden en plafonds.

Om te voorkomen dat het achter het paneel te warm wordt, moeten de panelen altijd aan de meegeleverde beugels gemonteerd worden. Hierdoor kan er lucht stromen langs de achterzijde van het paneel die de ontstane warmte kan afvoeren.

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Wat is het verschil tussen plafond- en wandmontage?

Per paneel staat in de specificaties aangegeven of het paneel geschikt is voor wandmontage, plafondmontage of beide. In verband met de veiligheid is het belangrijk om deze voorschriften te volgen. Hieronder staat de reden voor het verschil tussen wand- en plafondmontage beschreven, hierin wordt rekening gehouden met de technische eigenschappen van de diverse panelen:

VH infrarood panelen
De VH panelen zijn voorzien van een temperatuurbeveiliging die de stroom onderbreekt als de temperatuur te hoog wordt. Als een wandpaneel geplaatst wordt aan het plafond, dan zal dit paneel door zijn hoge vermogen vaker de maximale temperatuur behalen. De temperatuurbeveiliging zal hierop inschakelen, waardoor na verloop van tijd het bi-metaal dat de stroom onderbreekt kapot gaat. Hierdoor is ons advies om wandpanelen absoluut niet aan het plafond te monteren.

Daarnaast is het ook niet toegestaan om plafond panelen aan de wand te monteren. De panelen met de lage werktemperatuur behalen in dit geval de benodigde werktemperatuur niet, waardoor de panelen niet voldoende warmtestraling kunnen geven. In de panelen van de Serie FH en HH (met een hogere werktemperatuur) ontstaat een te groot temperatuurverschil. Als dit te vaak gebeurt zal het paneel vroegtijdig defect raken.

Ecosun infrarood panelen
Veel van de Ecosun infrarood panelen zijn door een andere opbouw geschikt voor wand- en plafondmontage. Deze panelen zijn allemaal voorzien van een oververhittingsbeveiliging. De panelen die alleen geschikt zijn voor plafondmontage hebben deze beveiliging niet. In verband met het risico van aanraken, is het advies vanuit de fabrikant om deze panelen niet te monteren aan de wand. Indien de panelen wel aan de wand worden gemonteerd, dan is deze werktemperatuur niet beveiligd. De werktemperatuur kan hierdoor hoger zijn dan aangegeven, wat een risico vormt bij aanraking.

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Hoe sluit ik een infrarood paneel aan?

Het aansluiten van een infrarood paneel is vrij eenvoudig. Een infrarood paneel is voorzien van een aansluitsnoer met 3 aders: Fase (bruin), Nul (blauw) en Aarde (geel/groen). De VH panelen zijn standaard voorzien van een stekker aan de panelen. Bij de Ecosun panelen wordt als service door Drainhandel een losse stekker meegeleverd. Deze stekker kunt u zelf aan het aansluitsnoer monteren. Alle panelen zijn hierdoor altijd compleet en klaar voor installatie.

Bij het gebruik van een plug-in thermostaat/plug-in ontvanger kunt u direct de stekker van het paneel hierin pluggen. Deze plug-in thermostaat/ontvanger kunt u daarna direct in het stopcontact pluggen en is klaar voor gebruik.

Bij een inbouwthermostaat/opbouwontvanger moet de bedrading, van de huisaansluiting en vloerverwarming, hier direct op aangesloten worden. Om dit goed te doen moet de witte mantelbuis van de aansluitdraden een stukje verwijderd worden. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld een striptang. De drie draden moeten aan het uiteinde gestipt worden zodat er circa 8 mm koperdraad zichtbaar is. In de handleiding treft u het schakelschema aan. Hierin staat precies beschreven waar de Fase (bruin) en Nul (blauw) draad op aangesloten moet worden. De Aarde (geel/groen) wordt buiten de thermostaat om direct op de huisaansluiting aangesloten.

De installatie en het aansluiten van een infrarood paneel is geen ingewikkelde klus. Indien u zich niet comfortabel voelt bij het aansluiten van elektrische apparaten, dan adviseren wij u altijd om een installateur te raadplegen. De installateur kan alles voor u aansluiten, of wellicht de door u gemaakte aansluitingen controleren voordat u de installatie inschakelt.

Terug naar overzicht FAQ

 

 1. Hoe worden meerdere infrarood panelen op één thermostaat aangesloten?

Op een thermostaat kan vaak maximaal 3000/3300 watt aangesloten worden. Dit zit onder de maximale belasting van een groep. Indien er meerdere panelen op één thermostaat aangesloten moet worden, dan is het belangrijk dat dit gedaan wordt in parallel schakeling. Dit betekent dat ieder paneel een directe verbinding heeft van de fase en de nul naar de thermostaat.

 

Op de afbeelding rechts is weergegeven hoe vier infrarood panelen parallel aangesloten kunnen worden op één thermostaat. Deze aansluiting wordt gerealiseerd met behulp van hevelklemmen.

 

Meerdere panelen aansluiten

 

Het is een vereiste om meerder panelen parallel aan te sluiten en niet in serie. Bij een serie schakeling wordt de Nul draad van paneel 1 de Fase draad voor paneel 2 en zo verder. Zo worden alle weerstanden achter elkaar gezet en zullen de panelen niet warm worden. Kort om, parallel schakelen is heel belangrijk voor de werking van de panelen.

Terug naar overzicht FAQ

 

 

Regel zelf

Bekijk bestellingen en facturen online

Bel ons

Bereikbaar op werkdagen:
8.30 tot 12.00 uur
13.00 - 16.30 uur

033 - 303 4331

Social media

Stuur ons een bericht via Facebook

9.2Review LogoWij scoren een 9.2 op Kiyoh

Drainhandel.nl

Neonweg 25
3812 RG Amersfoort Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Deze website gebruikt cookies. We gebruiken cookies om de content en advertenties te personaliseren, om social media functionaliteiten te gebruiken en om het gebruik van onze website te kunnen analyseren. Beheer je cookies: Manage cookies