Snelle levering
Ruime voorraad
Groot assortiment
Review Logo9.2 @ Kiyoh
0
0
Snelle levering
Ruime voorraad
Groot assortiment

Hoe werkt een infrarood paneel

Wat is een infrarood paneel?

Een infraroodpaneel is een lichtgewicht paneel dat aan de wand en/of het plafond kan worden bevestigd. De panelen worden geproduceerd in diverse materialen, waaronder aluminium en glas.

Alle infraroodpanelen zijn voorzien van een verwarmingselement achter de voorzijde van het paneel. De opbouw van een standaard paneel is als volgt:

overzicht opbouw van infrarood paneel

Voorzijde van het paneel

De voorzijde van het paneel kan bestaan uit diverse materialen. De meest voorkomende materialen zijn Aluminium, glas en PET (een type plastic). Het gebruik van aluminium heeft de voorkeur boven het gebruik van PET, aangezien aluminium een erg gunstige warmteoverdracht heeft.

Glazen (spiegel) panelen hebben iets langer de tijd nodig om de juiste temperatuur te bereiken voor het uitzenden van infrarood stalen. Ondanks een iets langere opwarm tijd, hebben ook deze panelen een goede warmte overdracht naar de ruimte.

 

Achterzijde van het paneel

Naast de ophangbeugels, is het infraroodpaneel aan de achterzijde van isolatie voorzien. Dit voorkomt dat het paneel aan de achterzijde te warm wordt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de lange golf infrarood stralen enkel aan de voorzijde het paneel kunnen verlaten, zo gaat er geen energie verloren.

De ophangbeugels zorgen overigens voor een kleine opening tussen het paneel en de achterwand ontstaat. Dit voorkomt dat er warmte wordt opgebouwd aan de achterkant van het paneel.

Verwarmingselement

De meeste verwarmingselementen in infraroodpanelen worden gemaakt van een epoxy hars dat Nano Koolstof kristallen bevat. De vaak gebruikte Engelse term hiervoor is "Carbon Crystal". Deze Koolstof kristallen hebben als eigenschap dat ze opwarmen en infrarood straling zullen gaan uitstralen zodra hier elektriciteit doorheen loopt.

De Nano Koolstof kristallen pasta wordt geprint op een Epoxy hars vel. Dit vel wordt vervolgens tussen 2 andere vellen van Epoxy hars geplaatst, waarna deze door hier grote druk op te zetten 1 geheel van wordt gemaakt. Het gebruik van dit type verwarmingselement heeft een aantal voordelen:

  • Hoog percentage lange golf infrarood straling
  • Zeer lange levensduur
  • Epoxy hars en koolstof pasta vormen een zeer stabiele verbinding 

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

De gemiddelde werktemperatuur van een infrarood paneel is 70 tot 90 °C.  Dit is de temperatuur waarop de combinatie van de koolstof kristallen en epoxy hars in staat is om lange golf infrarood straling op te wekken. Gemiddeld duurt het ongeveer 5 tot 10 minuten om het paneel naar deze temperatuur op te brengen.

Een bijkomend voordeel van deze werktemperatuur, is dat deze laag genoeg kan blijven om geen risico op brand of verbranding door aanraking te veroorzaken.

Kun je een infrarood paneel aanraken?

Alhoewel 70 tot 90 °C als erg heet klinkt, is het niet gevaarlijk om infrarood panelen aan te raken. Dit komt omdat de warmte overdracht van het materiaal veel lager is dan bij andere materialen zoals water. Een korte aanraking van een ingeschakeld infrarood paneel levert dus geen enkel risico op.

Bovendien zijn de infrarood panelen die geschikt zijn voor montage aan de wand voorzien van een ingebouwde oververhittingsbeveiliging. Deze bi-metalen aan de binnenzijde van het paneel zullen de stroom onderbreken wanneer het paneel warmer wordt dan 105 - 115 °C.

Deze oververhittingsbeveiliging is vanuit veiligheidsoogpunt verplicht voor panelen die geschikt zijn voor wandmontage. Dit omdat bij wandmontage het risico op aanraken van het paneel aanwezig is.

 

Hoeveel stroom verbruikt een infrarood paneel?

Het verbruik is grotendeels afhankelijk van het weer en de manier waarop u de panelen gebruikt. Bent u veel thuis en heeft u het paneel dus veel aan staan? Dan verbruiken deze vanzelfsprekend meer energie.

Het verbruik is grotendeels afhankelijk van het weer en de manier waarop u de panelen gebruikt. Heeft u het paneel veel aan staan? Dan verbruikt deze vanzelfsprekend meer energie.

Omdat een infrarood paneel elektriciteit zeer efficiënt omzet naar (stralings-)warmte, kunt u het vermogen van het paneel ook hanteren als de warmte opbrengst. Een paneel met een verbruik van 300 watt, zal dus ook 300 watt aan warmte leveren.

De kosten zijn 300 watt x 1 uur = 0,3 kWh. Voor 300 watt infrarood paneel betaalt u ongeveer 0.15 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. (Uitgaande van een gemiddelde kilowatt uur (kWh) prijs van 50 eurocent)

Lees meer over het verbruik van infrarood panelen. 

Regel zelf

Bekijk bestellingen en facturen online

Bel ons

Bereikbaar op werkdagen:
8.30 tot 12.00 uur
13.00 - 16.30 uur

033 - 303 4331

Social media

Stuur ons een bericht via Facebook

9.2Review LogoWij scoren een 9.2 op Kiyoh

Drainhandel.nl

Neonweg 25
3812 RG Amersfoort Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking