Snelle levering
Ruime voorraad
Groot assortiment
Review Logo9.2 @ Kiyoh
0
0
Snelle levering
Ruime voorraad
Groot assortiment

Hoe wordt een infrarood paneel aangesloten?

Installatie en aansluiten

 

Hoe kan ik een infraroodpaneel monteren?

De montage van een infraroodpaneel is afhankelijk van het type ervan:

De VH panelen voor plafondmontage, worden geleverd met een beugel. U bevestigt de beugel aan het plafond en schuift hier het paneel in. De VH panelen geschikt voor wandmontage zijn uitgerust met twee kokers aan de achterzijde, waarbij in iedere koker twee gaten met een kruispatroon zijn aangebracht. In dit geval kunt u vier schroeven in de wand bevestigen, waarna u het paneel eroverheen plaatst. Door het paneel te laten zakken zal de schroefkop door de sleuf schuiven zodat het paneel vast zit.

De Ecosun panelen worden allemaal geleverd met een beugel. Deze beugel boort u vast op de wand of plafond, waarna u het paneel in deze beugel kunt hangen. 

 

Mag een paneel zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd?

Al onze infrarood panelen mogen zowel horizontaal als verticaal worden toegepast. Dit houdt in dat u dan bijvoorbeeld een glazen spiegel paneel van 60 x 80 cm verticaal kan monteren, zodat deze 60 cm breed en 80 cm hoog is. Dit kan in de badkamer erg handig zijn, omdat u zo meer ziet in de spiegel en er meer wandruimte vrij blijft voor andere objecten.


Wordt de achterzijde van het paneel niet te warm?

Onze infrarood panelen worden aan de achterzijde circa 40°-45°. Dit wordt mogelijk gemaakt door het isolatiemateriaal aan de achterzijde van het infraroodpaneel. Een groot voordeel hiervan is dat de warmte zich zal concentreren naar de voorzijde van het paneel, waardoor de infraroodstraling enkel aan de voorzijde zal worden uitgezonden.

Om te voorkomen dat er warmte kan opbouwen aan de achterzijde van het paneel, worden de panelen altijd op beugels gemonteerd. Deze beugels zorgen ervoor dat er lucht langs de achterkant van het paneel kan stromen. Op deze manier kan de ontstane warmte worden afgevoerd. Door de lage temperatuur aan de achterzijde zijn infrarood panelen geschikt voor alle soorten wanden en plafonds.


Waarom is er een verschil tussen plafond en wand montage?

Per product staat er op onze website aangegeven of dit product geschikt is voor wandmontage, plafondmontage of beide. In verband met de veiligheid, is het erg belangrijk om deze voorschriften te volgen. Hieronder leggen we de reden voor het verschil tussen wand en plafond uit, wat ingegeven wordt door de technische eigenschappen van de diverse panelen:

  1. De VH panelen die enkel geschikt zijn voor wandmontage, mogen niet aan het plafond geplaatst worden. Door de opbouw van het paneel hebben de wandpanelen een hoger vermogen dan de plafondpanelen. Zowel panelen geschikt voor plafondmontage, als panelen geschikt voor wandmontage zijn voorzien van een oververhittingsbeveiliging, die de stroom onderbreekt als het paneel te heet wordt. Als een VH paneel dat enkel geschikt is voor de wand, toch aan het plafond wordt gehangen, zal dit paneel door zijn hogere vermogen veel vaker deze maximale temperatuur bereiken. De beveiliging zal in dit geval te vaak worden ingeschakeld, waardoor na verloop van tijd de bi-metalen die voor deze onderbreking zorgen, kapot zullen gaan. Het paneel zal dan niet langer werken.

Ook is het niet toegestaan om een plafond paneel aan de wand te monteren. In dit geval zullen de panelen hun benodigde werktemperatuur niet kunnen halen, hierdoor zullen ze niet naar behoren functioneren. Ook is er een risico op te grote inwendige temperatuurverschillen bij plaatsing aan de wand, waardoor het paneel vroegtijdig defect zou kunnen geraken.

  1. De panelen van Ecosun zijn echter technisch anders opgebouwd. Hierdoor zijn er diverse panelen die met hetzelfde vermogen aan de wand of het plafond gemonteerd kunnen worden. De Ecosun panelen die enkel geschikt zijn voor plafondmontage, beschikken niet over een oververhittingsbeveiliging. Vanuit veiligheidsoverwegingen raadt de fabrikant hiervan aan om ze niet te monteren aan de wand. Omdat de maximale temperatuur niet beveiligd is, kan namelijk niet worden uitgesloten dat het paneel warmer wordt dan de gemiddelde werktemperatuur. Dit kan een risico vormen bij aanraking. Technisch gezien mogen alle Ecosun panelen aan de wand of het plafond worden bevestigd, het verschil zit enkel in de aanwezigheid van een oververhittingsbeveiliging.


Hoe sluit ik een infrarood paneel aan op de stroom?

Het aansluiten van een infrarood paneel is niet erg lastig. Elk paneel is voorzien van een aansluitsnoer met drie aders: De fasedraad (bruin), de nuldraad (blauw) en de aardedraad (geel/groen). De VH panelen zijn standaard voorzien van een stekker. Ecosun panelen worden door Drainhandel geleverd met stekker, zodat u deze zelf kunt monteren aan het snoer. Zo zijn de panelen altijd compleet en kunt u direct aan de slag met de installatie.

Indien u gebruik maakt van een plug-in thermostaat, dan kunt u de VH panelen gemakkelijk aansluiten met de stekker. Wanneer u gebruik maakt van een andere thermostaat dan een plug-in, dan moet u het paneel met de draden aansluiten op de thermostaat. Om dit te doen, dient u de witte mantelbuis van het aansluitsnoer een stukje te verwijderen met bijvoorbeeld een striptang. Vervolgens stript u de drie draden aan het uiteinde, zodat er ongeveer 8 mm koperdraad zichtbaar is. De fase (bruin) en de nul (blauw) sluit u aan op de thermostaat met de schroefklemmen. In de handleiding van de thermostaat ziet u op welke posities u het paneel moet aansluiten. Vervolgens sluit u de thermostaat aan op de stroom van het huis, op de posities zoals beschreven in de handleiding. De aardedraad (geel/groen) wordt niet gekoppeld aan de thermostaat, omdat deze niet geaard hoeft te worden. In plaats daarvan verbindt u de aardedraad van het paneel direct aan de aardedraad van het huis, dus buiten de thermostaat om. 

Met bovenstaand proces is het paneel aan de stroom verbonden via de thermostaat. De thermostaat zal nu het paneel in- en uitschakelen op basis van de (ingestelde) warmtevraag. Indien u zich niet comfortabel voelt met het aansluiten van elektra, dan raden wij u altijd aan om een installateur of elektrotechnicus te raadplegen.


Hoe sluit ik meerdere infraroodpanelen aan op 1 thermostaat?

De meeste thermostaten kunnen maximaal 3000 watt schakelen. Het maximale vermogen staat beschreven in de specificaties van de thermostaat.

Wanneer u meerdere panelen allemaal wilt aansluiten op één thermostaat, dient u een parallel schakeling te realiseren. Dit houdt in dat ieder paneel een directe verbinding heeft van de fase en de nul naar de thermostaat. 

Een gemakkelijke manier om dit te realiseren is het gebruik van hevelklemmen. In bijgesloten plaatje is een voorbeeld aangegeven voor het parallel schakelen van vier infrarood panelen.

Parallel schakeling

Panelen dienen altijd parallel te worden geschakeld. Indien u de panelen in serie zou schakelen, dan zou de nul draad van paneel één de fase draad voor paneel twee worden en zo verder. In dat geval worden alle weerstanden achter elkaar gezet en zullen de panelen niet langer warm worden. Parallel schakelen is dus zeer belangrijk voor de werking.

Bekijk ons grootste assortiment infrarood panelen op Verwarminghandel.nl.

Terug naar FAQ

Regel zelf

Bekijk bestellingen en facturen online

Bel ons

Bereikbaar op werkdagen:
8.30 tot 12.00 uur
13.00 - 16.30 uur

033 - 303 4331

Social media

Stuur ons een bericht via Facebook

9.2Review LogoWij scoren een 9.2 op Kiyoh

Drainhandel.nl

Neonweg 25
3812 RG Amersfoort Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking